preacher wrote:2Pac ... si avand in vedere ca a fost cunoscut ca 2Pac ar trebui scris 2Pac nu TuPac.
Partial adevarat... dar nu neaparat... materialele aparute dupa moarte sunt sub numele Makaveli/Tupac.
Most influential emcee...
Am ales "TuPac".. de ce? Nu are rost sa insir istoria lui, date statistice, albume vandute, discuri de platina, topuri Billboard, recorduri de vanzari. Google search - cei interesati...
Sa luam un exemplu: 1996: "All eyez on me", ultimul album scos pana sa moara, primul dublu cd din istoria rap-ului, 24 track-uri, terminat in 7 zile, de la lirica, instrumentale pana la productia propriu-zisa.. asta, pe langa numarul foarte de mare de trackuri trase in atat de scurt timp, cat a fost la Death Row Records, urmare a faptului ca mare parte a timpului o petrecea in studio ... workaholic, cum era caracterizat.
Versuri ce descriau realitatea, vazuta din unghiul sau si al celor asemeni lui: violenta, saracie, frustrare, fata un sistem politic nepasator fata de nevoile si problemele comunitatii din care facea parte; mesaje clare, concrete, la obiect, adeseori imbracate in acel ambalaj specific gangsta rap-ului care a atras dupa sine dezaprobare si mediatizare in sensul de "baiatul rau al muzicii rap, instigare la violenta, afirmatii conform carora uciderea unui reprezentant al legii e un lucru bun" etc.
A fost un bun orator, poate un lucru comun multor artisti din sfera hip hop, insa prin modul sau de a interpreta te facea sa "vezi" ceea ce spune, ca si cum ar fi acolo, in fata ta.. se vede cand un artist "da din suflet", si simte ceea ce spune si cand nu...
Iubesc muzica lui, plina de contradictii, treceri prin stari diametral opuse cu texte ce nu in putine randuri au iscat controverse. Imi amintesc cand am ascultat prima data "All eyez on me", un sound ce m-a uimit, original, diferit de tot ceea ce ascultasem pana la acea data, mult deasupra a ceea ce se facea atunci...
Da, pot spune, clar si raspicat: 2Pac - un ARTIST in toata puterea cuvantului... tragand linie, a stiut sa faca MUZICA, la zgomote se pricepe toata lumea
Nu sunt de neglijat nici ceilalti artisti din poll, fiecare a adus o importanta contributie muzicii per ansamblu si culturii hip hop in particular, insa... 2Pac, artistul, personalitatea.. omul.. iese cu mult in fata. Cel putin pentru mine.