ADUCERE AMINTE:
Interviu Ciuraru in exclusivitate pentru hiphopdinromania.blogspot.com
(ELADIO) Sa incepem cu tine,ce contine descografia lui Ciuraru?
(CIURARU) Contine cinci albume gratuite, "lansate" strict underground. Primul "Ce Primejdie?" din 1995 (au existat exact 6 casete originale, dintre care una era matrita), al doilea "Valabil" din 1996 (cca. 12 exemplare originale), al treilea "Viata-i O Durere" dublu-album din 1997 (20 exemplare), al patrulea "Strictu Necesar" din 1999 (30 exemplare) si "Scoala Veche" din 2007 pentru care nu am mai avut nevoie de casete sau cd-uri, l-am pus direct pe net fara sa existe macar un singur exemplar in forma de cd. In 1999 a mai fost experienta negativa cu "VESTit" care a vrut sa fie o compilatie din tot ce iesise pana atunci. Rezultatul se stie ...
(ELADIO) Cum ai descoperit muzica hip-hop si cum ai ajuns sa faci rap?
(CIURARU) Traind de la varsta de 13 ani in Stuttgart, Germania, am avut marele noroc sa pic intr-un anturaj care asculta exclusiv hip-hop. Am mai auzit eu prin 1988 la varsta de 12 ani niste Run DMC, dar nu m-a prins deloc, imi era mult prea sec. Auzind in acel anturaj piese de la NWA, AMG sau 2Pac, m-a prins si pe mine flama, mai ales al doilea album a lui 2Pac "Strictly 4 my n.i.g.g.a.z." mi-a placut la nebunie. Dupa aia a urmat o faza in care ascultam Cypress Hill "Black Sunday" practic non-stop, urmat de "Chronic" a lui Dr. Dre. Dar piesa care a facut scanteia si care m-a facut sa scriu primul text a fost fara dubii "O.G." de la Ice-T. Dupa ce am auzit piesa aia pentru prima data, am zis ca-mi bag pula, tre sa fac si eu ceva.
(ELADIO) Faci parte din LWO (Legs Wide Open) si ai multe colaborari cu S.T.O.Cum ai ajuns sa ii cunosti si cum sunt ei vazuti in Germania?
(CIURARU) S.T.O. (Stellan) era pe vremea acea un prieten foarte bun de a lui DJ Hilmatic cu care eu eram coleg de clasa si alaturi de care am facut primele piese, atunci inca sub numele formatiei "Rossil", toate pe engleza. El mi-a facut cunostinta cu Stellan, cumva ne-am inteles bine din start, iar ceea ce a urmat dupa, a fost si este o prietenie foarte profunda cu sute de betii trase impreuna, multe zeci de nopti petrecute in fata Playstation-ului si tot atatea nopti petrecute in fata Cubase-ului.
Nu stiu cum sunt ei vazuti n Germania pentru ca LWO s-a format dupa ce eu m-am intors definitiv inapoi in Romania. Atata e clar, nu au contracte semnate, fac ce fac din placere si lanseaza strict underground.
(ELADIO) Scoala veche a fost pus direct pe internet.Un clasic.Ceea ce m-a impresionat a fost faptul ca esti singurul care a scris la fiecare melodie in parte elementele originale din altre melodii.De ce crezi ca altii se feresc sa recunoasca faptul ca preiau (si la ei se cheama furt) elemente din alte melodii?
(CIURARU) Nu stiu asta si e greu de spus de ce. Aici as putea doar sa speculez, asa ca ma voi abtine. Si-asa samplingul clasic de abia exista in rapul romanesc, la noi daca se ia ceva se ia cu tupeu in totatlitate, nu se modifica nimic, iar asta nu inseamna sampling ci furt.
(ELADIO) Ce ne poti spune despre Etajul 3?
(CIURARU) Etajul 3 este un prieten de-al meu Alex "Al X" Ardelean, care are o gramada de talent si buna vointa si pe langa asta un studio situat la etajul trei. Daca el nu era, "Scoala Veche" nu era. Simplu.
(ELADIO) Esti un mare iubitor de pizda ( =)) ).Crezi ca totusi exista rapperi homosexuali in Romania?
(CIURARU) Nu stiu asta, cunosc mult prea putini rapperi autohtoni, iar cei pe care-i cunosc sigur nu sunt. Sti tu, ce se aseamana se aduna ...
(ELADIO) Referitor la rapp-ul romanesc.Ai zis ca iti plac Mafia,Il-egal,La Familia etc.Mai ai si alte preferinte?
(CIURARU) Bine, asta era in 1996-2000, iar de atunci mi-am schimbat parerea despre toti plus ca din 2000 nici nu mai ascult rap romanesc deloc. Efectiv nu mai am nimic nou de auzit de la nimeni iar calitatea rapului romanesc este cel mult mediocra deci nu stiu de ce mi-as polua urechile cu asa ceva.
(ELADIO) Apropo de Bucuresti.Cu RACLA s-a terminat totul dupa Razboi sau inca continua?
(CIURARU) Pai totul defapt nici n-a inceput asa cum mi-as fi dorit pentru ca Racla n-a dat niciodata vreo replica, asa ca ... Dar in principiu totul s-a terminat. Din pacate. Eu ii tot provoc dar vad ca tot degeaba.
(ELADIO) Sunt din Bacau deci trebuie sa te intreb ce parere ai despre Grasu XXL si Mahsat?
(CIURARU) Dupa cum am spus, nu ascult rap autohton. Totusi am reusit sa ascult vreo trei piese de la Grasu XXL, toate mi-au placut, iar de cand mi-a spus Brugner ca Grasu e si el o adevarata enciclopedie muzicala, am tot respectul pentru el si chiar mi-ar face placere sa colaboram intr-o zi. De Mahsat tin minte sa fi auzit ceva, dar doar numele lor, nu si muzica lor.
(ELADIO) Sa trecem la alte meleaguri.Ce preferi din strainatate?Si ce gen de hip-hop preferi?
(CIURARU) De cand am inceput sa ascult hip-hop am preferat intotdeauna genul westcoast si south, eastcoast a urmat doar pe locul trei. Iar de cand moartea lui 2Pac a lasat un asa enorm gol pana in ziua de astazi in hip-hopul de westcoast, am trecut din ce in ce mai mult la acela dirty south. Tin minte ca ascultam Geto Boys si Scarface de prin 1993 dar intre-timp ascult aproape exclusiv dirty south. Scarface binenteles, Trae mi se pare absolut fantastic, Z-Ro e genial (apropo, noul album "Crack" e albumul anului pentru mine), sa nu vorbim de UGK si proiectele solo Bun-B si Pimp-C (RIP), Slim Thug sau Devin The Dude si binenteles marele geniu Chamillionaire.
Oricat mi-ar fi placut genul westcoast, dupa moartea lui 2Pac pur si simplu n-a mai aparut nimeni atata de adevarat cum a fost el. The Game e ok, dar parca nu e credibil cand colaboreaza cu artisti pop gen Wyclef sau Akon. Asa ca prefer sa-i ascult in continuare albumele lui Kam, MC Ren sau DJ Quik, chiar daca au deja peste 10 ani vechime.
(ELADIO) Pe coperta albumui Scoala veche (si nu numai) te adresezi lumii cerand sa mentina pacea.Dar totusi se intampla multe cacaturi si in SUA "beef-ul" e ceva la ordinea zilei,50 Vs Fat Joe,50 Vs The Game,Dmx Vs Jay-z si multe altele.Ce crezi despre asta?
(CIURARU) Beefurile sunt ceva specific culturii hip-hop si ceva foarte improspator pentru rap. Doar daca-mi aduc aminte de "Real mothaphukkkin G'z" sau "No Vaseline" ma iau frigurile. Sunt doua dintre cele mai valoroase piese pe care hip-hopul le-a dat vreodata, iar ambele provin din beefuri clasice. Eu sunt de parerea ca beefurile trebuie sa existe, mereu se vor gasii doi cocosi mandri, dar ele trebuie sa ramana strict pe cd, caseta sau mp3. Trebuie sa-ti nimicesti adversarul prin plusul de talent si/sau creativitate, pe un negativ de exceptie, nu cu ranga sau cu pumnii in strada. Asta este foarte important.
(ELADIO) Un gest frumos a fost colaborarea lui Sido cu Azad,crezi ca vor mai colabora vreodata La Familia cu Mafia?
(CIURARU) Doar daca refrenul e cantat de Smiley, Akcent sau Guta.
(ELADIO) Ce parere ai despre Mafia si La Familia?
(CIURARU) Apartin de domeniul trecutului fara doar si poate. Dar oricat de socat as fi fost de colaborarea intre Uzzi si Smiley, raman la parerea ca Uzzi ar fi singurul care ar putea revigorea rapul romanesc, asta daca ar scoate un album solo. Dar doar daca l-ar face din suflet si nu bagat pe gat de cate un impresar sau producator. Si fara colaborari dubioase.
(ELADIO) Cine nu stie despre VESTit cum sta treaba sa asculte melodia dar ... ai semna iar un contract cu un "necunoscut"?
(CIURARU) N-as avea nicio problema sa semnez un contract pentru un album atata timp cat mi s-ar da mana libera 100% la subiecte, texte si negative si o suma chiar importanta de bani. Dar asta ar insemna ca, casa respectiva ar trebui sa plateasca o gramada de bani pe zeci de sample-uri (drepturi de autor), iar asta nu se va intampla in Romania niciodata.
(ELADIO) Despre urmatorul album Ciuraru ce se aude?
(CIURARU) Momentan nimic concret, sunt idei, sunt concepte, sunt sample-uri bestiale, ele se aduna, se acumuleaza, iar atunci cand voi considera ca e timpul, il voi suna iar pe Alex si pe multi altii, dar asta mai poate dura anisori buni ...
(ELADIO) Unde se pot gasi pentru download albumele tale? ( 4 se gasesc si pe hiphopdinromania.blogspot.ro dar primul tau album e de negasit).
(CIURARU) Pai pe hiphopdinromania.blogspot.ro, pe oradeanul.com si pe DC++. Toate in afara de primul pe care si eu il am doar intr-o calitate execrabila si pe care nu-l mai reprezint niciun gram ... De aceea nici nu-l pun la dispozitia nimanui.
(ELADIO) Vreun mesaj pentru fani?Sau pentru lume in general?
(CIURARU) Vreau sa multumesc tuturor care m-au contactat pe myspace.com/ciuraru, si au facut-o cu atata bun simt si respect cum rareori mai intalnesti in 2008. In rest, fiti patrioti, iubiti-va tara, ramaneti acasa si fiti oameni intre voi cat puteti ca timpul zboara. Pace.
http://hiphopdinromania.blogspot.com/20 ... itate.html