a fost foarte reusit festivalul de jazz in cea mai mare parte. daca intereseaza pe cineva.
ce mi-a placut, pe scurt:
vineri, decebal badila clar... si cam atat. ma si asteptam la asta, am fost totusi placut surprins de trupa lui, petrica andrei la pian si vlad popescu la tobe, ambii foarte buni. si tineri, 32 respectiv 30 de ani. o formula de urmarit. (aveau si un cd in formula asta, joy of life, pe care am vrut sa-l iau, insa cele cateva exemplare s-au epuizat in fata mea. l-a vazut cineva prin magazine? carturesti?)
vlad s-a intors la tobe si sambata, impreuna cu cristian soleanu si sorin romanescu, alt act misto, au sunat foarte bine pe filmul lor.
sambata au deschis balanescu quartet, care au bagat de pe albumul maria t. un sound foarte minimal, dar tare. proiectiile (pe unele trackuri) cam prea minimale totusi, aici se putea mult mai bine. "bun ii vinul ghiurghiuliu" cred ca ramane preferata mea.
si climaxul serii, nils petter molvaer, un live de exceptie ce a imbinat jazzul cu electronica si experimental, foarte multa energie si instrumentisti de prima mana. adica thomas stronen la percutii (acustice si electronice), care mai activeaza in food si humcrush (proiecte iesite la labelul rune grammofon - care e obligatoriu pentru interesatii de jazz nordic) si eivind aarset, un chitarist foarte creativ. ma asteptam sa vad oameni mai in varsta care gusta doar jazz clasic plecand, dar au avut succes chiar mare, doua bisuri. al doilea foarte scurt, ca de altfel tot actul, un fel de "nu, chiar nu mai ramanem pe scena, am primit fee-ul pentru 40 de minute doar". singura dezamagire in ceea ce-i priveste.
si am crezut ca asta a fost cel mai tare moment al festivalului, pana am auzit duminica tommy smith + arild andersen + paolo vinaccia. care au cam redefinit pentru mine notiunea de concert. inca nu-mi revin. mega cinematic, nu mi-am dat seama cum a trecut timpul. o compozitie (deosebit de interesanta) a basistului arild, aproape o ora intr-un singur track extrem de bine construit. plus instrumentisti de nota 10+ (si smith la saxofon, si italianul de la tobe care m-a lasat masca). sa nu ratati trioul asta daca mai are vreo cantare prin bucuresti. pacat ca nu am gasit cd in formula asta, am luat insa "electra" al lui arild andersen group (cu arve henriksen la chitara - tot de la rune grammofon, vinaccia la tobe, chiar si nils petter molvaer pe un track, si multi altii) pe care-l ascult chiar acum. arild are albume multe scoase la ecm, "se gasesc".
si in final seara asta, ulf wakenius quartet. leaderul, suedez, e un chitarist foarte bun (faptul ca a cantat impreuna cu oscar peterson cam spune tot. si ca john mclaughlin i-a devenit fan si i-a dedicat chiar o piesa), plus trei danezi la pian, bas si tobe, buni si ei. si a fost chiar in regula cantarea, insa dupa smith & co nu ma mai puteam concentra la nimic, n-am reusit sa gust, asteptam doar sa ajung acasa sa ascult cd-ul ala. a, da, chitara lui ulf data mult prea tare, acoperea tot. sper ca nu intentionat, nu parea egomaniac.
ce nu mi-a placut am lasat la urma. aura urziceanu, evident, doar "slagare" ale jazzului (sau nu neaparat) international, si o trupa de tinerei foarte slabi (pianistul poate era mai ok, dar basistul si tobosarul jaleee) care au cam masacrat tot concertul. mare pacat de vocea ei, sper sa apuc s-o aud vreodata cantand piesele ei vechi de pe "seara de jazz...". i-am si zis asta de altfel, oferea foarte prietenoasa autografe dupa concert. stephan micus, alta dezamagire, desi avea un set de instrumente exotice interesante (intre care duduk si zither, care suna mega interesant) a reusit un set criminal de plictisitor. de fapt era destul de clar, la ce trairi are individul, cu muzica meditativa si blabla-uri. si au mai fost horea crisovan cu un proiect al lui infiintat acum doua saptamani. asa si suna, si ma opresc aici, ca...