Vlaicu Golcea
Inainte de a fi alternativ, sau underground, Vlaicu Golcea se prezinta ca un om complet, muzician dedicat sunetului si perfectiunii acestuia. Asculta-l in cele mai neasteptate proiecte si colaborari. Asculta-i emisiunea pentru a descoperii influentele. Invata sa asculti muzica asa cum este ea, mereu reinventata.
Dupa absolvirea studiilor la Universitatea de Muzica Bucuresti, Vlaicu Golcea, s-a consacrat destul de rapid, mai exact, odata cu lansarea pe piata romaneasca a unui prim album de muzica, inregistrat live itnr-un club(mai exact, Green Hours). A inceput cu Jazz Unit(Eddie Neuman,Adrian Stefanescu, Vadim Tichisan, Eugen Nichiteanu, Lucian Ban)
Dintre proiectele personale amintim
- Lider si aranjor al grupului " The Rebop Factory " - cu Maria Raducanu (voce), ce propune o noua abordare a mainstream-ului
- Lider si aranjor al grupului " The Underground Acid " (Sorin Romanescu, Cristian Stefanescu-chitara, Mihai Iordache-alto saxofon, Catalin Milea-tenor saxofon, Vlad Popescu-tobe, Doru Klein, Cezar Stanciulescu si Mara-voci) grup ce propune o mixtura de funk, jazz si hip-hop
- Component al trio-ului Soleanu / Golcea / Popescu, trio ce propune piese originale semnate Vlaicu Golcea (proiect prezentat la Festivalul de Jazz, Bucuresti 2001 si la Festivalul de Jazz, Brasov 2001 ambele concerte avandu-l ca invitat pe trompetistul polonez Jerzy Malek)
- Formula Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu si Maria Raducanu a fost un proiect de succes. Albumul "Pe Vale" fiind declarat ca cel mai bun produs jazz al anului 2003 De altfel in aceasta forma au sustinut foarte multe concerte(International Jazz Festival Bucharest 2002, Music Celebration Festival Bucharest 2002, French Cultural Center Iasi & Cluj)
- Suita de Craciun (Marta Hristea, Rudy Teianu, Maria Raducanu-voci, Sorin Romanescu-chitara, Vlad Popescu-percutie) propunand colinde traditionale romanesti intr-o alta viziune stilistica.
- The Wonderful World Of Disney Songs (Marta Hristea, Rudy Teianu-voci, Sorin Romanescu-chitara, Vadim Tichisan-tobe, percutie
- Human Instalation - autor al muzicii si performer in aceasta instalatie coregrafica (coregrafia apartinand lui Florin Fieroiu)
- Take Five (coautor Sorin Romanescu) muzica de balet
- muzica spectacolului Doi tineri din Verona de W. Shakespeare in regia lui Cristi Juncu
1998 il gaseste in exact aceeasi formula, Jazz Unit participand la Festivalul Napocensis si la Festivalul Muzicii Universitare din Franta. Cel de-al doilea album Jazz Unit - "From Now on.." este premiat de revista Actualitatea Muzicala. Album precedat de un turneu prin toata Romania.
Fondeaza alaturi de Marta Hristea (voce) si Sorin Romanescu (chitara) grupul East Village??€? cu care apare pe scenele de club si inregistreaza. Este prezent in formula de trio alaturi de Maria Raducanu si Sorin Romanescu la Festivalul de Jazz, Bucuresti 2002.
Din 2003 se intampla Aievea. Martea Hristea(voce), Raul Kusak(Hammond, Moog si sintetizator, Sorin Romanescu(chitara), Vlaicu Golcea(contra bas), Electric Brother(chitara si drum programming) si Matze(sampler sequencer)
Aievea
Un mare succes, multe aparitii, atat in tara cat si afara, si premii. Despre Aievea se scria in suplimentul ziarului Cotidianul:"Desi adopta cateva dintre procedeele tipice pentru chill-out, nu e genul de halucinatie pe care ar produce-o un om singur cu computerul lui. Muzicienii interactioneaza, iar vocabularul melodic este, in mare parte, cel al jazzului, atunci cand nu cocheteaza cu alte traditii."
Dintre proiectele importante mai specificam NoBo. O forma de jazz electro care interactioneaza cu imaginea. Cu acest proiect au fost sustinute concerte atat la Festivalul de Jazz din Bucuresti in 2004, dar si la festu de jazz din Franta. CIOT este numele sub care au fost compuse ceva muzici usor traditionale intr-o noua viziune, imaginatie Vlaicu Golcea, voce Marta Hristea.
Lansat in Franta prin bunavointa Centrului Cultural Francez, albumul "Pentru Nichita" este asteptat sa apara si in Romania. Pentru mai multe, viziteaza si
www.vlaicugolcea.ro
Interviu, Vlaicu Golcea
Implicat in mai multe proiecte, cu diferite aparitii in aceasta perioada atat la TMBase dar si la Festivalul International de Jazz, Vlaicu Golcea a reusit sa participe la cateva emisiuni radio. Pe langa selectia de muzici pe care Vlaicu o ofera spre auditie in propria sa emisiune Underground Bucuresti, Vlaicu Golcea a aparut alaturi de Marta Hristea in mai multe cantari live pe la alte radiouri.
Printre piesele interpretate, de cele mai multe ori, piese in prima auditie, am retinut pentru voi explicatia pe care Vlaicu Golcea o are pentru drumul sau de la Jazz la Electro.. si invers.
"Am ajuns la jazz, pornind de la rock. Am ascultat rock prin liceu, destul de mult, cred ca am ajuns la jazz prin Deep Purple, Led Zeppelin si Floyd, dupa care am inceput sa ascult Mahavishnu Orchestra. Pe urma am ascultat ceva Ian Garbarek care mi-a deschis apetitul spre jazz. .Pe urma Miles Davis, Long si Coltrane
Primul proiect cu Sorin Romanescu, a fost acela cu Maria Raducanu, cand am scos discul "Pe Vale". Pornind de la conceptul acela de trio, voce chitara si contrabas am vrut sa facem ceva si mai special cu Marta Hristea si asa s-a nascut East Village. Astea au fost primele mari proiecte alaturi de Sorin Romanescu.
Alt proiect, dintre cele mai recente, Sukar Collectiv. Sukar a debutat ca o muzica, sa o numim, muzica remixata, pentru ca, au fost trase niste voci ale lui Napoleon, Tamango si Clasic, voci pe care artistii electro le-au remixat. Atunci cand s-a pus problema sa fie cantata live, a intervenit factorul uman si anume, Tamango si cu ceilalti, care nu au putut, nu au reusit super-explicabil, sa intre in ritm. In acest moment Sukar este prezentat sub mai multe nume, sa speram ce ne vom stabili la unul singur. Toate numele astea vin din nehotararea noastra in ceea ce priveste formula de concert Sukar Collective. Sukar este trupa lor de tigani, fara absolut nimic, Sukar Collective inseamna grupul mare, cu ei si cu noi si Sukar Sound Sistem inseamna Dj Vasile cu Handrabur(Nemos) si eventual Matze, un fel de DJ Set axat pe muzica Sukar Collective. Din cauza asta Sukar se prezinta in mai multe variante. Acum exista un album Sukar Colective, un prim single cu videoclip proaspat filmat. Videoclip filmat de catre regizorul filmului Furia, Radu Muntean, si se pare ca este foarte haios. Clipul, este o intalnire din Malademna o fata usor maturizata si prietenul ei care este obsedat de box, dar pana la urma, dragostea invinge iar cei doi se intalnesc pe ulita satului. Cam asta ar fi povestea clipului. Am iesit deja in cateva concerte cu Sukar. Am mers cu trupa mare si inca vreo 3,4 DJ seturi la festivaluri de muzica electronica in Franta si Belgia, iar concertul nostru a fost la cel mai mare festival de World Music din Europa, Sfinx se numeste, din Belgia si a fost nemaipomenit.
Nu stiu cum am ajuns sa ascult muzica electronica. Cred ca destul de importanta pentru mine a fost si intalnirea cu Cristi Stefanescu(Electric Brother), cu care, mai intai am fost prieten si apoi am inceput sa ascult si muzica placuta si ascultata de el. Cred ca pasul care ma apropiat cel mai mult de genul electro, a fost atunci cand am format trupa Aievea. L-am chemat pe Cri Stanciu(Matze) sa ne ajute cu drum machine la un concert Aievea, concert pe care il gandisem fara drum machine, si dupa aceea l-am chemat si pe Cristi Stefanescu, si cred ca de aici a plecat totul. Din Aievea mai face parte si Sorin Romanescu. Cu Sorin am cantate cu mult timp inainte si inca mai cant. Noi practic ne-am facut o mica enclava de muzicieni tineri de jazz, fiind cativa.. vreo 7, 8, si ne-am stors stilistic impreuna cantand in toate proiectele posibile, tot felul de muzici.
Un alt proiect pe care l-am pornit de ceva timp se numeste NoBo(No Borders), proiect ce ii cuprinde pe Rudy Teianu la voce, Ion Baciu Jr la pian, un saxofonist din Olanda Ferdy S cu care aici am scos un disc, acum 6 ani, se numea "From now on", un disc realizat cu Jazz Unit. Cu NoBo voi concerta in Noiembrie, la Paris la un festival de jazz. Este pacat ca muzica noastra nu reuseste sa ajunga si afara, asteptam, poate la anul, cine stie cand. Unul din discurile mele, la care Marta Hristea are un mare merit, discul se numeste "Pentru Nichita", si anume pentru Nichita Stanescu, a fost editat de casa de discuri a Institutului Francez din Bucuresti si acesta se pare ca va fi primul meu CD cu distruibutie internationala, se va gasi in toata Franta, prin reteaua de magazine FNAC. Sunt foarte curios, cum va merge."(Vlaicu Golcea interviu pentru Selectro octombrie 2004)