Mai, totusi rap-ul e o treaba de oras. Daca traiesti in mediul rural (si nu iesi decat in excursie de acolo), s-ar putea ca rap-ul tau sa fie facut din ce auzi pe net/CD-uri, mai degraba decat pe vreo realitate cunoscuta tie. Adica, mai pe romaneste, sa iti lipseasca autenticitatea.Lecart wrote:Pai nu cautam sa te contrazic, te-am facut atent ca te folosesti prea des de repere gen ghettouri, strada, state etc. cand compari Bucurestiul cu provincia
Elementele astea (coltu strazii, blocuri cu 10 etaje supraaglomerate, realitate cruda gen aurolaci, intalniri nocturne cu smenari in pasajul de la Universitate sau in vreun gang de bloc, etc) te calesc si te fac sa STII despre ce e vorba cand dai despre strada. Ele formeaza creuzetul autenticitatii in hip-hop-ul de la noi si de pretutindeni. Pen'ca hip-hop-ul a aparut pe strada si inca isi face veacul pe-acolo.
Desigur, ce canta (de exemplu) Yawn si Spooke se poate face la fel de bine (daca nu chiar mai bine) la Radauti ca la Bucuresti.
Dar rap-ul asta pe care il iubim 90% din userii acestui forum e ala influentat de strada, nu rapul ultraliric sau SF, care place unor segmente limitate din marea masa de rapperi.
RACLA, Parazitii, Da Hood, Getto Dacii (iata provincia), M&G sunt oameni care s-au izbit de multe ori cu blunt reality.
EST - VEST nu e mainstream - underground.Lecart wrote:sau la povestea cu VEST-EST (care, crede-ma, si pentru cunoscatori nu e intr-atat de elocventa incat sa se inteleaga usor ca vbesti de underground-vs-mainstream <-- mai bine-i spui asa, ca te pricepe tot romanu'). Atat ca nu mi se par argumente (prea) solide.
Atat Estul cat si Vestul au reprezentanti de seama in mainstream si underground.
Faptul ca eu am folosit (intre ghilimele) termenul de underground este pentru ca multi tineri rapperi de azi cred (ERONAT) ca underground-ul e un stil. Ei asociaza EST-ul cu underground, probabil ca li se pare mai smecher termenul.
EST-ul = EPMD, Eric B & Rakim, Public Enemy, Nas, Mobb Deep, Keith Murray etc
VEST-ul = Ice Cube si restul exNWA-ului, Ice T, 2 Pac si restul gangsterimii, 50 Cent.
Toate trupele de mai sus sunt foarte mainstream (mai ales PE, care sunt cei responsabili pentru dimensiunea planetara a rap-ului de azi).