DOC - Lucrare de control (2011)

Discutii despre hip hop-ul romanesc in general

Moderators: dan, DiNO

CreativeEgo
Arhistrateg nebiruitul
Posts: 7726
Joined: Thu Mar 10, 2005 8:20 am
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by CreativeEgo »

...tu nu erai ăla căruia i-a plăcut poezioara patriotico-revoluționară a retardului de la Vacanța Mare? :lol:

Bre, nu e vorba că nu-l lasă cineva să scrie. Doar că scrie prost. Și poate că stilistica nu contează pentru tine, dar pentru cititorii de literatură contează. Normal că se vând o grămadă de mizerii și dacă ar scoate Doc o carte întreagă scrisă așa nici măcar nu ar putea fi clasată ca o carte jenant de proastă, cum sunt mai mult 50% din noile apariții în România, ar fi doar mediocră. Dar după mine, din câte înțeleg din comportamentul și muzica lui de până acum, Doc doesn't do mediocre.

În rest, le amesteci, normal că a scrie prost literatură e o activitate mai onorabilă decât a te pretinde specialist în cine știe ce domeniu pe blog. E practic diferența între lipsă de talent și înșelătorie. De asemenea, când judeci o carte după cât este utilă, ce te învăță etc., ai ieșit din literatură. Vrei să înveți, citești manuale, vrei să simți și să te simți, citești literatură. Literatura care e-n mod demonstrativ didactică e-n proporție de 99% lest. Și da, știu că până la urmă literatura are o definiție foarte vagă, dar oricum ai vreo să o definiști, utilitatea textului nu este un criteriu. Și nici numărul de cititori. E toată discuția aia under vs. mainstream, relocalizată în librării. :)
oamenii dinozauri care inca asculta hepatita aia de rap care te adoarme
User avatar
Shade.
Shaman
Posts: 3274
Joined: Sun Dec 18, 2005 10:08 pm
Location: Ploiesti/Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by Shade. »

Nu mai stiu poezie lui pietreanu, imi amintesc vag. Ai inteles gresit pentru mine conteaza mult stilistica dar nu este un impediment al literaturii. Poate exista literatura de calitate si fara o stilistica clara. Asa s-a nascut genialitatea in literatura, ignorand stilistica, spre exemplu Nietzsche care a ignorat total orice criteriu de stilistica impus genului sau si a creat o suita de capodopere.

Si nu nu le amestecam, eram ludic in exprimare, sunt zeci de carti si articole despre cum sa afli daca te inseala sau cum sa te arunci dintr-o relatie in parasuta sau ceva plus asertiunile lui tony poptamas, asta citeste lumea asta intereseaza. Bv tie ca esti public de nisa, la fel ca mine si restul de pe forum. Aceasi oameni care citesc poptamas si cum sa te indragostesti de sora fratelui lui varu asculta doc. Ar fi o iluminare pentru ei sa mai schimbe flavour-ul. Pentru cineva care citeste literatura clasica nu prinzi substraturi, o carte care te invata ceva nu ma refeream la manuale de dacia sau minciuni de dezvoltare personala ma refeream la o carte care te face sa privesti diferit lumea dupa ce ai terminat de citit.

Esti romantic utilitatea textului si la numarul de cititori decide daca o carte apare sau nu. Scriitorul creaza opera iar editorul analizeaza mercantil publicul target si impactul si utilitatea textului. RAR romantismul exista cand un autor se publica singur refuzat de edituri si capata renume mondial. In general editurile mari fac sedinte cu autorul indicandu-i ce subiecte de interes sa abordeze. Scrisul este arta si afacere.
CreativeEgo
Arhistrateg nebiruitul
Posts: 7726
Joined: Thu Mar 10, 2005 8:20 am
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by CreativeEgo »

Shade. wrote:Esti romantic utilitatea textului si la numarul de cititori decide daca o carte apare sau nu. Scriitorul creaza opera iar editorul analizeaza mercantil publicul target si impactul si utilitatea textului. RAR romantismul exista cand un autor se publica singur refuzat de edituri si capata renume mondial. In general editurile mari fac sedinte cu autorul indicandu-i ce subiecte de interes sa abordeze. Scrisul este arta si afacere.
Vorbești în necunoștință de cauză. Nicio editură respectabil (de literatură) nu i-ar spune veci unui autor despre ce să scrie. Da, sunt cărți comandate de edituri sau de alte părți interesate, biografii, monografii etc., dar dacă ai impresia că-l cheamă, să zicem, Liiceanu pe Cărtărescu (sau pe Pleșu, sau pe cine vrei tu) să-i spună despre ce să scrie, te înșeli. Interesul strict mercantil al editurilor se manifestă altfel: contracte de exclusivitate cu autorii cu succes la public, eventual refuzul de a publica un roman care li se pare lor că nu va avea succes, dar nicio editură mare din lumea asta nu va face vreodată ceva atât de penibil încât să facă ședințe cu autorii să le spună despre ce să scrie (repet, vorbim de literatură, beletristică, poezie, teatru, nu de cărți de self-help sau alte chestii de astea). Și-n plus, activitate mai romantică decât editarea de carte nu există, pentru că procentul de cărți care nu aduc profit în domeniul ăsta este enorm. Chiar și-n cazul celor mai de succes edituri din lume, peste 50% dintre cărțile publicate aduc pierderi.

Also: Nietzsche nu a ignorat stilistica, a creat alta noua. Mă rog, nu nouă, diferită. Dar nu poți crea stilistică inovatoare scriind cu copitele.
oamenii dinozauri care inca asculta hepatita aia de rap care te adoarme
User avatar
Shade.
Shaman
Posts: 3274
Joined: Sun Dec 18, 2005 10:08 pm
Location: Ploiesti/Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by Shade. »

Din contra vorbesc in cunostinta de cauza. Sunt prieten si asociat cu doi autori romani foarte bine vanduti :). Le fac siteurile si copertile la carti. Autorii mai ales cei straini au manageri sau publicisti care se ocupa si mediaza discutiile cu editura. Autorul scrie si editura refuza sau nu manuscrisul in functie de considerente economice. Managerul atunci suna autorul si ii comunica in ce directie trebuie sa se indrepte. Liiceanu si Plesu vand si daca scriu despre cacat pentru ca au imagine, dar amandoi scriu pt ziare articole pe diverse teme la cerea redactorului sef.

Editurile fac sedinte cu autorii chiar si cu cei mici, daca manuscrisul este acceptabil se discuta despre ce trebuie modificat. E un interviu cu directorul Humanitas care se plangea ca nu poate publica cat ar vrea pentru ca nu toti autorii sunt de acord cu schimbarile propuse de editura. Apoi editura face studii de impact sa vada cat si cum se va vinde si promova si ce anume.

Lui Coelho edituriile i-au respins doua carti, alchimistul pentru ca nimeni nu ar fi vrut sa citeasca despre ciobani la piramide si adulter pentru ca nu poti vinde o carte cu titlul asta. Le-a publicat pe banii si pe riscul lui si a avut succes cu amandoua fiind aclamate in recenzii de autori de nobel. Dar daca nu ar fi avut banet si sutinere amandoua nu ar fi ajuns pe piata. Am o amica de scris in romana o carte si i-a fost respina pentru ca nu a vrut sa o rescrie pt interesul publicului si a tradus-o singura si vandut-o prin contract in londra in 20 000 de exemplare. In continuare se vinde bine.

Despre Nietzsche gresesti, el a refuzat si a declarat ca refuza orice stilistica, nu a fost intentia lui de a crea una noua s-a intamplat pt ca omul era un geniu.

Sunt de acord cu tine in cateva privinte, exista autori care publica orice vor ei gen Murakami si nimeni nu le baga pumnul in gura si autori care scriu sub comanda pt bani si atat. Sti ca in istorie au fost autori imensi care au scris la comanda pt regi, imparati, samd. Ai dreptate nu orice scriere proasta este o opera de genialitate dar asta nu inseamna ca ceva fara stil si plin de clisee nu poate deveni o opera geniala.
CreativeEgo
Arhistrateg nebiruitul
Posts: 7726
Joined: Thu Mar 10, 2005 8:20 am
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by CreativeEgo »

Shade. wrote:Din contra vorbesc in cunostinta de cauza. Sunt prieten si asociat cu doi autori romani foarte bine vanduti :). Le fac siteurile si copertile la carti. Autorii mai ales cei straini au manageri sau publicisti care se ocupa si mediaza discutiile cu editura. Autorul scrie si editura refuza sau nu manuscrisul in functie de considerente economice. Managerul atunci suna autorul si ii comunica in ce directie trebuie sa se indrepte. Liiceanu si Plesu vand si daca scriu despre c***t pentru ca au imagine, dar amandoi scriu pt ziare articole pe diverse teme la cerea redactorului sef.

Editurile fac sedinte cu autorii chiar si cu cei mici, daca manuscrisul este acceptabil se discuta despre ce trebuie modificat. E un interviu cu directorul Humanitas care se plangea ca nu poate publica cat ar vrea pentru ca nu toti autorii sunt de acord cu schimbarile propuse de editura. Apoi editura face studii de impact sa vada cat si cum se va vinde si promova si ce anume.
Nu cred că vorbim de același lucru. Să mai subliniez o dată: literatură. Redactorii nu fac ședințe cu autorii de literatură de genul: „vreau să-mi scrii o carte despre...” Da, pot să le ceară autorilor să schimbe chestii în volumele deja acceptate (și aici vorbim de două posibilități: volume deja scrise sau volume în curs de scriere, acceptate pe baza unui rezumat/a primelor capitole etc.), dar nu e vorba că le spun despre ce să scrie, doar propun corecturi sau modificări preferențiale ale unor fragmente. Și asta e cu totul altceva decât ai zis în mesajul anterior: „ In general editurile mari fac sedinte cu autorul indicandu-i ce subiecte de interes sa abordeze”.

Apropo de nimic: Coelho, ca scriitură, e varză-muci. Doar că-i pe gustul unei anumite categorii de public care are impresia că poate descoperi înțepciunea în fabule facile. Un Dan Puric internațional.
Shade. wrote:Am o amica de scris in romana o carte si i-a fost respina pentru ca nu a vrut sa o rescrie pt interesul publicului si a tradus-o singura si vandut-o prin contract in londra in 20 000 de exemplare. In continuare se vinde bine.
Cine? Dacă a vândut 20.000 de exemplare de ce nu-i zici pe nume, că deja e persoană publică? :) Ca și cei doi autori bine vânduți, de mai sus...
Shade. wrote:asta nu inseamna ca ceva fara stil si plin de clisee nu poate deveni o opera geniala.
Îmi poți da un singur exemplu de carte fără stil și plină de clișee care a devenit o operă genială? :lol:
oamenii dinozauri care inca asculta hepatita aia de rap care te adoarme
User avatar
Shade.
Shaman
Posts: 3274
Joined: Sun Dec 18, 2005 10:08 pm
Location: Ploiesti/Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by Shade. »

@ Ego Dap, nu ma dezic de ce am zis, eu stiu caz unde autorul a fost sunat, avea contract cu o editura, si i s-a cerut sa scrie o carte pe un subiect fix. Normal ca a refuzat si nu au exista consecinte dar da, editura poate cere si contractual ce carti sa se scrie. De exemplu un autor poate avea contract pt inca 2 volume dupa succesul unei carti si este obligat sa le scrie ca altfel apar penealizari. Editura in parteneriat cu el decide ce capitole trebuie rescrise si cum si el va accepta pt ca altfel se invoca clauze. Ai vazut vreodata un contract de genul? C'mon nu fi ipocrit sti ca editura poate sa ii spuna unui autor capitolul 3,4 si 9 trebuie rescrise. Nu credem ca omorarea personajului la sfarsit este un plus al cartii...

Ok tu vezi Coelho ca pe o scriitura varza, in schimb laureatii premiului nobel pt literatura o vad ca pe o carte de capatai. Spre exemplu Kenzaburo dar si altii pe care nu mi amintesc care l-au inclus in 5 top carti care i-au influentat. Coelho si alchimistul sau sunt in top 25: The 25 Most Influential Books of the Past 25 Years si in lista de all time best-sellers ale nyt. Ok nu e Camus sau Sartre dar in afara de mine si studentii de la filosofie cine mai citeste asta azi, coelho e un inceput pt cei interesati de intelepciune.

Am o animozitate fata de fata de care iti vorbeam si nu am sa ii fac reclama dar caz similar ;) Alexandra Ares care in romania a fost refuzata a publicat la new york si apoi a avut succes si la noi. Povestea ei e mai complexa oricum.

La ultimul punct nu iti pot raspunde pentru ca literatura e asa de vasta incat e permisiva in pareri si intrebarea ta contine o capacana. Nu exista carte fara un fel de stil... oricum ar fi el dar intru in joc. Twilight e un cliseu cartea de la un capat la celalalt si in nonbeletristica Mihaela radulescu e... amadoua de mare succes. Cat despre genialitate pot sa iti dau exemple, Sartre cand a scris greata a fost ridiculizat in prima etapa i s-a respins manuscrisul si apoi a fost propusa la nobel pentru ca avea un stil diferit. Camus aceasi situatie pentru strainul. Dar aveau o lipsa de stil care a devenit stil.

Cireasa de pe tort si nu iti recomand lectura, 50 shades of grey, are un stil de mai bine nu si are mai multe clisee decat piesele haarp cord. In recenzi o lauda expertii de parca ar fi Pamuk.
CreativeEgo
Arhistrateg nebiruitul
Posts: 7726
Joined: Thu Mar 10, 2005 8:20 am
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by CreativeEgo »

Nu sunt ipocrit, dar cred că am destule cunoștințe în editurile de top de la noi, la Humanitas, Polirom, Trei etc., am făcut un curs de editare la masterul de traducere unde au făcut prezentări de 4-5 ore diverse nume grele din sistemul editorial românesc, de la Denisa Comănescu, Dan C. Mihăilescu etc. și până la Simona Kessler (care e cel mai de succes și timp de mulți, mulți ani - singurul - agent literar/impresar/dealer de drepturi de autor din România), cunosc diverși autori, de la puțoi care se cred buricul literaturii și până la unii de-ăștia de-i vezi pe la rarele emisiuni culturale de la noi, știu oameni care lucrează și organizează cele mai mari târguri de carte din România etc. și e prima oară când aud că o editură îi cere unui autor (de literatură, plm) să scrie despre ceva anume. Asta dacă nu cumva ne întoarcem înainte de 89. Simona Kessler a făcut 2 seminare prelungite până târziu în noapte în care a discutat absolut toate fațetele relației autor-editură-agent literar și o colegă jenială chiar a întrebat-o dacă Liiceanu l-a pus pe Cărtărescu să scrie Orbitor II pentru că a avut primul volum succes... După ce a luat-o la mișto câteva minute, Kessler i-a răspuns ceva de genul: Cărtărescu scrie literatură, nu cărți de bucate, nu-i dictează Liiceanu ce să scrie.

Și țin să-ți atrag atenția că în ultimele două comentarii ai dat-o la întors, că eu nu am contestat niciodată că redactorii pot cere unui autor să rescrie capitole sau să schimbe aia sau ailaltă într-un volum.

(Și-ai mai dat-o o dată la întors când ai trecut de la operă genială plină de clișee la best-sellere pline de clișee. Cum am zis mai sus, succesul comercial =/= calitatea textului.)

PS. Ce ”expert” a lăudat vreodată 50 Shades of Grey?? Eu mi-aduc aminte că Salman Rushdie a zis că 50 SofG este cea mai proastă carte publicată vreodată și că face Twilight să pară de-a dreptul Război și pace. :lol:
oamenii dinozauri care inca asculta hepatita aia de rap care te adoarme
CreativeEgo
Arhistrateg nebiruitul
Posts: 7726
Joined: Thu Mar 10, 2005 8:20 am
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by CreativeEgo »

Și PS2, c-am uitat mai sus: Greața nu doar că a fost bine primit de critică, dar l-a și propulsat pe Sartre de la statutul de filosof/scriitor minor la cel de celebritate a vieții culturale. La fel L'Etranger, a fost senzația literară a deceniului, Camus a devenit celebru peste noapte. Probleme cu critica au avut Sartre și Camus ulterior, când au început să-și pună unul altuia bețe în roate și lumea culturală pariziană s-a împărțit în tabere... Și trebuie să zic că a-i caracteriza pe Sartre și Camus drept lipsiți de stil e aiurea. Sartre e de-a dreptul poetic și extatic în Greața, Camus are fraze mai memorabile și penetrante decât cerneala prin cretă în Străinul și Ciuma... Cred că ambii sunt de-a dreptul stiliști. :)
oamenii dinozauri care inca asculta hepatita aia de rap care te adoarme
nea Caisa
campion pe sate
Posts: 3482
Joined: Thu Mar 26, 2009 11:25 pm
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by nea Caisa »

nu prea am citit ce ati scris voi pe aici, ca e cam mult, dar nu prea vad unde pretinde doc ca ce scrie acolo e la nivel de literatura si nu la nivel de blog personal.
CreativeEgo
Arhistrateg nebiruitul
Posts: 7726
Joined: Thu Mar 10, 2005 8:20 am
Location: Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by CreativeEgo »

Din comentariile de pe FB se înțelege că e vorba de o carte numită „Orice joc e de noroc” din care a scris deja câteva capitole... Nu a zis că vrea s-o publice, dar proza e proză, e judecată după valoarea textului în sine, nu după suportul pe care o citești.
oamenii dinozauri care inca asculta hepatita aia de rap care te adoarme
User avatar
Dani
Mitică
Posts: 2797
Joined: Sat May 24, 2008 1:43 pm
Location: Brasov

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by Dani »

M-am oprit din citit in momentul in care Shade l-a dat ca exemplu pe Coehlo intr-o dezbatere pe tema literatura.
A fost de ajuns.
User avatar
Shade.
Shaman
Posts: 3274
Joined: Sun Dec 18, 2005 10:08 pm
Location: Ploiesti/Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by Shade. »

@ Ego Cred uneori ca intentionat ma intelegi gresit :) daca eram paranoic as fi zis ca e o tehnica. Ma bucur pentru experienta ta vasta. Eu am avut cealalta experienta lucrand pentru edituri si pentru redactii de ziare. Am lucrat intotdeauna pe comerical si asta de la 16 ani pentru un ziar local si pentru o revista care aparea la noi si in franta si apoi prin bucuresti.

Daca redactorul ar puterea de a ii cere unui autor sa schimbe ceva intr-un volum chiar si directia actiuni, lucru pe care nu vad ca il contesti, pt ca in viziunea sa cartea ar prinde mai bine este exact ceea ce am spus. Autorul schimba pentru comercial intrucat un redactor nu stie mai multa literatura ca autorul, redactorul stie meseria lui.

Succesul comercial = calitatea textului in cel putin 90% din cazuri. Cum ai spus tu si nu as vrea sa o dai la intors, nu exista norme pentru literatura, un stil nu este net superior altui stil cum un roman de 900 de pagini nu este obligatoriu mai bun ca unul de 200 de pagini. Singurul feedback pe care il are autorul este receptia romanului (suna oribil stiu). Daca romanul este bine primit de public atunci are o valoarea in cazul literaturii de tip beletristic. Criticii au o lista de criterii exacte si un roman corespunde sau nu. Autorul in cele 90% din cazuri scrie pentru public nu pentru critici.

Da ti-am dat exemple proaste din zilele noastre, puteam sa iti dau o carte pe care eu o ador Tropic of cancer de Miller care desi laudata de 2-3 critici mari ca G Orwell a fost interzisa in SUA si in repetate ori criticata ca fiind pura pronografie. Cartea asta este in viziunea mea una dintre cele mai bune produse ale literaturii americane.

Cat despre 50 de umbre de cacat fara nici o scuza a fost primita bine in the guardian de autorul jenny Colgan si nu numai. Numind-o chiar una dintre cele mai bune carti erotice ever.

Cat despre greata gresesti pe mana ta, criticii au primit-o prost, s-a vandut bine si publicul, masa a adrorat-o alaturi de zidul. Pt ca era complet diferit-alt stil- decat ce se scria. Simplu toti contemplau veioaza de pe masa sau semineul Sartre contempla cafenelele si intreba daca ospatarul are fiinta. El recomanda studentilor sa se uite la filme lucru indezirabil si privit cu dezgust de colegii lui profesori universitari.
On publication, "it was condemned, predictably, in academic circles, but younger readers welcomed it, and it was far more successful than most first novels."
Hayden Carruth

La Camus iar gresesti dar nu am timp sa iti argumentez acum. Dar nu am insinuat ca nu au stil sunt scriitori mei preferati dupa cum sti am zis ca au adus ceva nou un stil proaspat desi au fost crticati pentru lipsa lui. In filosofie e mai complicat stilul e legat de structura iar structura trebuie sa aiba o forma exacta si eu nu o aveau si din aceasta cauza au fost criticati de filosofii acelor vremuri. De exemplu pe criteriul asta doar Nae Ionescu e considera filosof in purul sens al cuvantului ca indeplienste toate criteriile de structura. Plesu si Liiceanu nu, din aceasta cauza sunt in dizgratie luati de studentii si profii de la fac de filosofie.

@ Dani multumesc ca ai incercat totusi e ridicat in slavi peste tot pentru cartea sa de critici si laureati ai premiului nobel, as considera ca ei stiu mai bine. Totusi inainte de Coelho i-am mentionat pe Murakami Kenzaburo si pe Pamuk ;).
User avatar
Shade.
Shaman
Posts: 3274
Joined: Sun Dec 18, 2005 10:08 pm
Location: Ploiesti/Bucuresti
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by Shade. »

PS: Nu imi mai da voie sa editez. Eu ador discutiile in contradictoriu si zic sa mutam asta pe topicul de religie sau sa facem unul de cultura. E o bucurie sa vad ca pe un forum de rap la sectiunea doc se poate discuta despre literatura franceza, clisee si autori de geniu ca Miller sau Pamuk. Spre deosebire de cititori de doc din imaginea anterioara noi astia trecuti de 25 chiar citim ce trebuie si discutam ce trebuie. Bine eu sunt mai naspa citesc atat Heidegger cat si Coelho. Din acest motiv de curiozitate o sa citesc si doc. E plictisitor sa citesti doar literatura de calitate. Daca citesti doar ce trebuie te plictisesti repede.
User avatar
iemsy
Decanul
Posts: 6748
Joined: Thu Jun 14, 2007 11:20 am
Location: Lujerului 41

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by iemsy »

Bai, bravo voua, as fi vrut sa intru si eu in dicutie cu voi dar ma depaseste subiectul, asta e :) eu cunosc interlopi, d-astia de au femei prin afara si pe dino...
http://soundcloud.com/arinix
User avatar
delir
spre 5000 de posturi, e ok
Posts: 2249
Joined: Fri Sep 22, 2006 5:45 pm
Location: tot acolo
Contact:

Re: DOC - Lucrare de control (2011)

Post by delir »

http://www.experimentalist.ro/grolsch-s ... streaming/

CTC. x Muse Quartet. Nuj cât de bine o să meargă stream-ul, totuși.
artificial intelligence is no match for natural stupidity
Post Reply