@ Ego Cred uneori ca intentionat ma intelegi gresit

daca eram paranoic as fi zis ca e o tehnica. Ma bucur pentru experienta ta vasta. Eu am avut cealalta experienta lucrand pentru edituri si pentru redactii de ziare. Am lucrat intotdeauna pe comerical si asta de la 16 ani pentru un ziar local si pentru o revista care aparea la noi si in franta si apoi prin bucuresti.
Daca redactorul ar puterea de a ii cere unui autor sa schimbe ceva intr-un volum chiar si directia actiuni, lucru pe care nu vad ca il contesti, pt ca in viziunea sa cartea ar prinde mai bine este exact ceea ce am spus. Autorul schimba pentru comercial intrucat un redactor nu stie mai multa literatura ca autorul, redactorul stie meseria lui.
Succesul comercial = calitatea textului in cel putin 90% din cazuri. Cum ai spus tu si nu as vrea sa o dai la intors, nu exista norme pentru literatura, un stil nu este net superior altui stil cum un roman de 900 de pagini nu este obligatoriu mai bun ca unul de 200 de pagini. Singurul feedback pe care il are autorul este receptia romanului (suna oribil stiu). Daca romanul este bine primit de public atunci are o valoarea in cazul literaturii de tip beletristic. Criticii au o lista de criterii exacte si un roman corespunde sau nu. Autorul in cele 90% din cazuri scrie pentru public nu pentru critici.
Da ti-am dat exemple proaste din zilele noastre, puteam sa iti dau o carte pe care eu o ador Tropic of cancer de Miller care desi laudata de 2-3 critici mari ca G Orwell a fost interzisa in SUA si in repetate ori criticata ca fiind pura pronografie. Cartea asta este in viziunea mea una dintre cele mai bune produse ale literaturii americane.
Cat despre 50 de umbre de cacat fara nici o scuza a fost primita bine in the guardian de autorul jenny Colgan si nu numai. Numind-o chiar una dintre cele mai bune carti erotice ever.
Cat despre greata gresesti pe mana ta, criticii au primit-o prost, s-a vandut bine si publicul, masa a adrorat-o alaturi de zidul. Pt ca era complet diferit-alt stil- decat ce se scria. Simplu toti contemplau veioaza de pe masa sau semineul Sartre contempla cafenelele si intreba daca ospatarul are fiinta. El recomanda studentilor sa se uite la filme lucru indezirabil si privit cu dezgust de colegii lui profesori universitari.
On publication, "it was condemned, predictably, in academic circles, but younger readers welcomed it, and it was far more successful than most first novels."
Hayden Carruth
La Camus iar gresesti dar nu am timp sa iti argumentez acum. Dar nu am insinuat ca nu au stil sunt scriitori mei preferati dupa cum sti am zis ca au adus ceva nou un stil proaspat desi au fost crticati pentru lipsa lui. In filosofie e mai complicat stilul e legat de structura iar structura trebuie sa aiba o forma exacta si eu nu o aveau si din aceasta cauza au fost criticati de filosofii acelor vremuri. De exemplu pe criteriul asta doar Nae Ionescu e considera filosof in purul sens al cuvantului ca indeplienste toate criteriile de structura. Plesu si Liiceanu nu, din aceasta cauza sunt in dizgratie luati de studentii si profii de la fac de filosofie.
@ Dani multumesc ca ai incercat totusi e ridicat in slavi peste tot pentru cartea sa de critici si laureati ai premiului nobel, as considera ca ei stiu mai bine. Totusi inainte de Coelho i-am mentionat pe Murakami Kenzaburo si pe Pamuk

.