@Sceptik
Eu (sper) că ascult tot ce apare în hip-hopul românesc, chiar şi de la artişti care nu-mi plac de nicio culoare, ca Underman sau Paraziţii sau pula-mea-nu-mai-ştiu-Arssura-MarkeOne-categoria-aia-de-dubioşi, în speranţa că o să găsesc măcar o piesă bună... Dar pentru că peisajul internaţional e mult mai bogat, tind să ascult mai mult hip-hop de afară, aşa că nu prea reascult ceea ce am auzit o dată (cu excepţii, evident, albumele bune şi foarte bune le ascult cât de mult pot) şi uneori ratez piese beton care mi s-au părut nu-ştiu-cum la prima haudiţie. Asta voiam să spun.
Dar ră revenim la romaN, că am fost în concediu săptămâna trecută şi nu am apucat să ascult ca lumea albumul:
01. Turnul - beton. Soundul e clar de la prima notă. Mişto rău şi cut-urile de final.
9/10
02. Nu doar pentru preşedinte - bijuterie de piesă, i-am mai dat play o dată când s-a terminat. "Rapartistu de la înălţime c-alpinistu'... "
10/10
03. N.H.B. - nu mă încântă Frezzu. Strofa lui romaN e cam tare, în schimb.
7/10
04. Cuvântul - mă încântă beatul, cum cade MC-ul apăsat pe tobe şi dublajele old-school... Tare piesa.
9/10
05. Bat la uşă - plină de quotables piesa. Dar beatul nu mă mişcă (sunetul ăla de fundal mă zgârie rău pe timpan...) şi Moflea nici atât.
6/10
06. Dau cu respect - asta nu-mi place. Old-school înţeleg, dar asta sună a parodie de old-school... -
4/10
07. Se spune - ei, aşa da. SunetSacru pică perfect pe beat, în special ultimul MC, cel de după Tesla (nu-i ştiu după voce decât pe Egris şi Tesla, pardon my ignorance

), şi-s clar în acelaşi film cu romaN. Mişto piesa.
8/10
08. Supraetajat - asta am remarcat-o încă de la MIC Check, place mult la mine. Ca versuri şi conţinut, cea mai bună piesă de până acum.
10/10
09. Soare răsai! - rupe BocaSeca. rupe şi romaN, dar... nu aşa de tare. Îmi plac şi beaturile.
8/10
10. Nu o pierde - aşa şi aşa... nu-mi place "refrenul".
6/10
11. Ce ai de gând să faci - tare asta. Bine şi Groparul.
8/10
12. Din oricare oraş - nu pot să explic de ce, dar piesa asta m-a rupt în toate felurile.

Şi mai bun Cumicu aici decât pe orice piesă de pe albumul recent. Poate pentru că se aude în sfârşit clar, fute-m-aş pe ele de înregistrări de căcat...
10/10
13. Prin sistem - nu-mi place Prizonierul. Şi piesa e ştearsă, de la beat la conţinut.
5/10
14. Ceva şi de sus - bunăăăăă piesă (bună, Ego!), beat de dat din cap, mai relaxat decât restul albumului.
9/10
15. Ca în film - aaa... cred că la un moment dat încep să devină repetitive piesele de genul ăsta, chiar dacă-s tari când le auzi separat, prin emisiuni radio sau printre piese mai "colorate". Da tot e bine că am ajuns în punctul ăsta abia la penultima piesă.

Da, revenind, piesa e nici aşa, nici altminteri.
6/10
16. De veghe - Da, tare. Versuri foarte mişto, bună de final. 8/10
Overall, cam de nota 8/10 după mine. Cred că albumul are un target foarte mic şi bine delimitat, nu o să fie pe gustul oricui. Zice bine romaN pe-o piesă, sună ca-n 95... Şi ăsta nu e un lucru rău, dar cred că putea să mai varieze soundul un pic, că devine obositor spre final.
@Djony
Nu ştiu ce prieteni moldoveni ai tu, dar accentul lui romaN e chiar foarte blând faţă de alţii... Iar accentele, în general, mi se par foarte tari în muzică, sunt un element de varietate. Şi-s prea puţin utilizate, că toţi vor să pară mai bucureşteni decât bucureştenii.

Eu abia aştept, de exemplu, albumul lui meşter Ciurar cu Ceilalţi (Bihor meets Bucovina).