Urmatoarea va fi drept exemplu! Incercati a comprima totul astfel incat compozitia sa contina maxim 25 de piese. Fiindca daca va intindeti prea mult, n-o sa va mai opriti. Stiu ca lipsesc The Message, Geto Boys, ATCQ, De La, Company Flow, BDP, Lauryn Hill s.a.m.d., dar asta se va intampla pe Vol. II!
01. Sugarhill Gang - Rappers Delight
Nu necesita prea multe explicatii, dar poate unii nu stiu. Sunt primii ce-au samplat in hip hop (1979), sample'lul fiind luat de la Chic's "Good Times".
02. Africa Bambatta - Planet Rock
Chiar si acum, a ramas printre joint'urile mele preferatele hiphop/electro.
Comprima perfect esenta hip hop'ului, plus de asta merge dansata.
03. Run DMC : Sucker MC's
Run DMC nu mi-au placut tot timpul, abia in momentul in care le-am ascultat albumele cu atentie. Albumul lor de debut chiar a schimbat rap'ul pentru totdeauna, productia fiind atat de diferita, comparand-o cu orice altceva din vremea aceea.
04. Eric B & Rakim - I Ain't No Joke
Daca Run DMC au sunat altfel din punctul de vedere al productie, pentru mine, nu exista dubii cum ca Rakim a fost primul ce-a schimbat intru totul emceeing'ul.
05. Public Enemy - Black Steel In The Hour of Chaos
Cea mai reusita piesa de pe cel mai clasic album! O voce puternica, perfecta as spune, impletindu-se perfect pe fuziunea de jazz-soul-rock-funk! Esential!
06. NWA - Fuck Tha Police
Gangsta rap'ul putea la fel de simplu prezentat prin Ice T sau Schooly D, dar nu la fel de bine prin NWA si impactul ce l-au avut acestia la vremea respectiva!
07. Ice Cube - The Nigga Ya Love To Hate
Imi place si mi-a placut foarte mult. Iar AmeriKKKa's Most Wanted e primul album de marca East/West cu adevarat notabil!
08. Slick Rick - Childrens Story
Storytelling la cel mai inalt nivel!
09. MC Lyte - The 10% Dis
Nu poti sa expui istoria rap'ului fara a introduce femeia! Si cine ar fi mai binevenita decat Lyte?
10. Dr Dre & Snoop Dogg - Nuthin But A "G" Thang
Lasand deoparte faptul ca e o piesa reusita, sound'ul albumelor chiar s-a schimbat de atunci, ca sa nu mai vorbim de radio'uri.
11. Wu-Tang Clan - C.R.E.A.M
Nu puteam sa nu amintesc, cred ca Wu-Tang am ascultat cu totii, iar pe unii, aceasta trupa, posibil sa-i fi format! Puteam la fel de bine sa includ Black Moon, dar sincera sa fiu, 36 Chambers e un album mai bun, care a sufocat putin hip hop'ul pe atunci.
12. Nas - It Ain't Hard To Tell
Simplu, doar o piesa formidabila pe unul dintre cele mai bune albume ever!
13. Notorious BIG - Mo Money Mo Problems
Semnifica mai mult sau mai putin inceputul erei Jiggy, nu e printre piesele mele preferate, da-mi doream a nu-i eluda pe Diddy si Mase.
14. OutKast - Elevators
O piesa foarte tare din toate punctele de vedere. E greu sa ne gandim ca Neptunes nu o aveau pe repeat.
15. DMX feat Sheek - Get At Me Dog
O frumoasa intoarcere la soud'ul new-yorkez, pacat ca celor de la Ruff Ryders nu le-a iesit niciodata asa ceva!
16. Blackstar feat Common - Respiration
Explozia rapului indie (independent). Ne-o fi dor de acest feeling...
17. Eminem - My Name Is
Hate It or Love It, Marshall Mathers semnifica o mare parte din istoria rapului modern.
18. Jay-Z - Izzo (H.O.V.A)
Nu poti alcatui o lista ca aceasta fara a-l aminti pe Jay-Z. E albumul sau cel mai zdravan, si nu in ultimul rand, cel ce l-a facut vedeta!
19. Dj Shadow - You Can't Go Home Again
Hip hop'ul instrumental nu a sunat niciodata atat de interesant, exaltant!
20. 50 Cent - In da Club
O piesa nu prea buna, dar care a avut un impact colosal. Albumul e destul de reusit!
21. David Banner feat Lil Flip - Like A Pimp
Cand vine vorba de crunk, Banner mi se pare cel mai bun. (cateodata Lil Jon ii atinge nivelul din punct de vedere al productie, dar liric niciodata!)
22. Sage Francis - Inherited Scars
Cel mai reusit album scos vreodata la anticon! N-ai cum sa te saturi! Ce-nseamna trompeta!...
23. Kanye West - Jesus Walks
Nu sunt incantata de ce face Kanye, dar trebuie recunoscut ca detine doua albume reusite, si de altfel e implicat in multe proiecte pe care le laudam/le vom lauda cu siguranta. Puteam include la fel de bine o piesa de pe Be, dar, din pacate, in cativa ani nimeni nu-si va mai aminti de acel album. Iar aici chiar n-as vrea sa fiu contrazisa!
24. Madvillain - Rhinestone Cowboy
MD Domm n-a mai sunat atat de bine de pe Vaudeville Villain. Productia lui Madlib reusind a-i fructifica pe deplin calitatile!
25. Gnarls Barkley - St Elsewhere
Cumparati originalul!